Faralda 1

Faralda 2

Faralda 3

Faralda 4

NDSM Kraanhotel "Faralda"


Een in het oog springend project van Structal is de restauratie en conversie tot hotel van de historische NDSM kraan 13 te Amsterdam.

Dit prachtig stuk industrieel erfgoed is in Franeker verbouwd tot een luxe hotel. Wat voor de één een grote berg roest vertegenwoordigde was voor de ander een herinnering naar het industriële verleden. Vast staat dat het eindresultaat positieve reacties bij iedereen teweeg brengt.

Het resultaat is een authentieke mix van industrieel cultureel erfgoed met een compleet nieuwe, bruikbare bestemming.

Kraan 13 is de laatst overgebleven bouwkraan op de voormalige werf en de verbouwing tot luxe hotel sluit naadloos aan bij de ontwikkeling die het gebied langs het IJ doormaakt. Het NDSM-terrein is de laatste jaren getransformeerd tot een cultureel gebied met veel creatieve bedrijven. 

Structal heeft het staalwerk volledig gerestaureerd en gerepareerd. Vervolgen zijn er drie suites gemaakt en geplaatst in de mast van de kraan. In de portaal is een televisiestudio gerealiseerd.

Het begin


In het voorjaar van 2013 kreeg Jelle Talsma van Structal BV de vraag of Talsma in staat zou zijn om een historische kraan om te bouwen in een hotel. Edwin Kormann Rudi, die men gerust een creatieve visionair mag noemen, had een plan gemaakt om een luxe kleinschalig hotel te beginnen in de voormalige kraan van de NDSM werf.

Na wat zwerftochten langs de ambtelijke loketten was het duidelijk dat er heel wat partijen verschillende eisen stelden en belangen hadden. De kraan was immers eigendom van de gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord en was (en is) een gemeentelijk monument met historische waarde. Een dergelijk monument ombouwen tot hotel behoeft heel wat samenwerking. Eén van die andere partijen was ook het Nationaal Restauratie Fonds welke deelnam voor de financiering van het project. Daarnaast waren er nogal wat constructie technische veranderingen want de eisen voor een kraan zijn wat anders dan die voor een hotel.

Wat dacht u van een jacuzzi op 50 meter hoogte of alle sanitaire en elektrische aansluitingen op een constructie die vrij kan draaien bij windsterkte boven windkracht 4. En het geheel van de oude elementen moest immers behouden worden en teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Voor Structal BV was het een uitdaging om dit alles te realiseren binnen de gestelde eisen van de belanghebbende en binnen een periode van 12 weken.

De uitdagingen


Wat dacht u van de realisatie van de juiste waterdruk op 50 meter hoogte die ervoor zorgt dat de douche goed functioneert. Gebruik maken van oplossingen uit de offshore techniek om alle leidingen probleemloos te laten aansluiten van een draaiende constructie naar de vaste grond. Of het zoeken naar praktische oplossingen voor brandveiligheid, valbeveiliging, geschikte lift, draaiende bordes, comfort voor de toekomstige gasten en niet te vergeten de strakke planning tussen zodat gebouwd kon worden in een periode die middenin een festival seizoen liep. Het NDSM terrein staat immers bol van de festivals en andere creatieve evenementen.

In een tijdsbestek van slechts vier dagen werd de gehele kraan gedemonteerd. Daarbij was een 400 tons kraan, en 2 maal 200 tons kraan in gehuurd bij Koninklijke Saan. De 62 ½ meter lange en 50 ton wegende giek werd via een ponton naar Franeker getransporteerd. Evenals de andere constructieve delen en het voet / vaste gedeelte van 62 ton.  

In Franeker stonden de mannen van Structal klaar om de gehele kraan onderhanden te nemen en te voorzien van de hotel kamers bordes, lift, trappen, aansluitingen en alles wat erbij hoorde. Tevens werd het geheel gestraald en voorzien van een mooie nieuwe coating om vervolgens weer terug te varen naar Amsterdam waar het geheel in 1 week weer werd opgebouwd.

Na een perioide van 12 weken werd het werk door Structal opgeleverd. Precies binnen de tijd en tevens binnen budget.

Deze restauratie en aanpassingen aan de historische kraan bewijzen temeer dat Structal de partner is als het gaat om niet-alledaagse projecten.